Blog

Tijdens corona tijden

Iedereen heeft te maken met de corona maatregelen. Met elkaar moeten we kijken hoe we deze tijden door komen. Plotseling de kinderen de hele dag om je heen, als kind niet meer elke dag je klasgenootjes zien of niet meer bij opa en oma op visite kunnen. Alle levens moeten zich hieraan aan passen, dat is voor de één makkelijker dan de ander. Wat als het thuis hiervoor al niet zo gemakkelijk was? Hier wat tips op een rijtje hoe het beste de dagen door kan komen.

1. Zorg dat iedereen een eigen werkplek heeft in het huis. Zodat jijzelf als ouder toe komt aan je eigen werk, maar ook zodat de kinderen een plek hebben om rustig aan hun schoolwerk te zitten. Met het mooie weer kan er ook een werkplek in de tuin worden gecreëerd.

2. Breng structuur aan in de dag, zowel voor jezelf als de kinderen. Veel kinderen krijgen vanuit school een planning met hoe lang ze aan welk vak moeten werken en welk werk af moet zijn per dag. Gebruik die planning en plan de rest van de dag daar ook omheen, doe dit eventueel samen met de kinderen. Zorg dat er een vast moment is waarop iedereen opstaat en dat iedereen een vaste bedtijd heeft. Plan ook pauzes in; tijd voor een stukje fruit, lunch, buitenspelen, tijd voor een spelletje/knutselen/andere activiteit enzovoort. Zoek een afwisseling tussen was moet en wat ontspannend is, zo houdt iedereen het langer vol. Een voorbeeld hiervan is de pomodorotechniek, dit houdt in dat je 25 minuten werkt en daarna een korte pauze houdt (+/- 5 minuten). Na 4 keer houd je een lange pauze.

3. Maak duidelijke afspraken. Als je als ouder zelf aan het werk moet, spreek met je kinderen af wanneer ze je wel en niet kunnen storen. Een voorbeeld is: als de werkkamer deur dicht is mogen ze niet binnen komen. Of als ze binnenkomen dat ze eerst moeten aankloppen. Maak ook afspraken wat de kinderen kunnen doen als ze jou niet kunnen storen, bijvoorbeeld even de huiswerkopdracht overslaan en hun vraag opschrijven. Ben je samen met je partner thuis? Verdeel de taken, bijvoorbeeld ‘s ochtends zit de één beneden en helpt dan ook de kinderen en ’s middags worden de rollen omgedraaid.

4. Laat je inspireren en wees creatief. In deze tijden zijn online veel activiteiten te vinden die je thuis (alleen of samen) kunt doen, zoals sport oefeningen. Op die manier raakt iedereen wat energie kwijt en het helpt ook nog eens om je hoofd wat leger te maken! Daarnaast zijn er veel mogelijkheden om met weinig geld/middelen toch leuke knutselwerkjes te maken. Daarmee kunnen de kinderen het huis wat opfleuren en zijn lekker met de handen bezig.

5. Zorg goed voor jezelf en elkaar. Hoe jij je voelt straal je vaak uit en dat nemen mensen uit je omgeving over. Zorg dat je zelf een ritme hebt waar je je prettig bij voelt en onderneem activiteiten die je blij maken. Probeer samen te werken met degenen met wie je woont. Samen moeten we er het beste van maken. Bespreek ook als je momenten voor jezelf nodig hebt en probeer deze momenten ook te pakken. Houd rekening met elkaar en elkaars behoeften.

Team Keizer zet zich in om (veelal op afstand) de mensen te blijven begeleiden. Om samen met ze te kijken naar de mogelijkheden die er nog wel zijn. Zo maken we gezamenlijke planningen en hebben we gesprekken over hoe iedereen om gaat met de situatie. We videobellen om te praten over hoe het gaat en om aan de doelen te werken. Tegelijkertijd doen we het ook om een stukje ontspanning en sociaal contact te geven. Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? Neem gerust contact op via: 0598-856856.