Blog

Hoe maak ik eigenlijk een planning

Iedereen moet wel eens een planning maken. Dit kan zijn voor de dagelijkse activiteiten, een weekplanning, voor schoolwerk of voor huishoudelijke taken. Het hebben van een planning en routine kan rust geven in huis. Mensen zijn vaak gebaad bij voorspelbaarheid en routine. Het kan soms best lastig zijn om een planning te maken, dit is daarom ook iets waar we vanuit Keizer vaak bij ondersteunen. Uiteindelijk is het mooi als je het ook zelf kan, daarom hier wat tips.

Vindt een manier van plannen die bij jou past. Er zijn veel verschillende manieren:
– Wil je dat elke minuut ingedeeld is met een taak? Of is een takenlijst voor een dag voldoende?
– Wil je graag ver vooruit plannen (een paar weken)? Of leef je met de dag?
– Wil je de planning op papier? Of is digitaal voldoende voor jou?
– Wil je je planning mooi aangekleed hebben met tekeningen? Of heb je het liever strak en weinig poespas?

Bovenstaande voorbeelden zijn uitersten, er is natuurlijk ook een tussenweg mogelijk. Pas verschillende manieren toe om daaruit te ontdekken wat het beste bij jou past. Dit goed mogelijk door middel van een bulletjournal, je kan dan op elke pagina weer een andere soort planning maken. Wanneer je hebt ontdekt wat er voor jou werkt dat kan je je dit eigen maken. Het kan geen kwaad als je je een keer niet precies aan je je planning kan houden. Het is wel handig dat je dan gaat onderzoeken hoe het komt dat het je op dat moment niet gelukt is.

Voor (kleine) kinderen kan het handig zijn om pictogrammen/tekeningen toe te passen in de gemaakte planning. Zo kunnen ze makkelijk zien wat er van hun verwacht wordt. Je kunt de planning ook samen met de kinderen maken, zodat ze het gevoel krijgen dat het echt hun planning is. Dit kan helpen in de motivatie voor het volhouden. Je kan dan als ouders een aantal dingen zeggen die er sowieso in moeten en dan kan een kind bekijken wanneer hij/zij dat gaat doen en hoe het kind de vrije tijd in wil delen. Je kan hierin uiteraard als ouder wel wat sturing geven in wat haalbaar/handig is. Door het samen te doen wordt het verantwoordelijkheidsgevoel en de zelfredzaamheid van het kind vergroot.

Heb je toch wat extra hulp nodig? Neem dan gerust contact op via de mail: info@keizer.email of bel ons via: 0598-856856.