Gedragsproblematiek

Depressie

Contact

Contact

Benieuwd wat Team Keizer voor jou en/of iemand in je omgeving kan betekenen? Neem contact met ons op!

Wat houdt depressie in?

Een depressie wordt ook wel een stemmingsstoornis genoemd. Hoewel iedereen weleens last heeft van weinig energie, lusteloosheid of somberheid is dit bij een depressie in hoge mate aanwezig. Er is sprake van een depressie, wanneer klachten langer dan twee weken duren en er dagelijks sprake is van de symptomen.

De kernsymptomen zijn:

  • Somberheid
  • Verlies van interesse en plezier
  • Extreem neerslachtig of extreem hyper zijn
  • Remmingsverschijnselen: trage bewegingen, starre gezichtsexpressie
  • Vermoeidheid of verlies van energie
  • Gevoelens van waardeloosheid en/of schuldgevoelens
  • Concentratieverslechtering en/of besluiteloosheid (twijfelzucht)
  • Terugkomende gedachten aan de dood

De combinatie van symptomen verschilt per persoon, waardoor het beeld voor elke cliënt er anders uit kan zien. Er zijn dan ook verschillende soorten depressie. Daarnaast kan de depressie variëren van licht, matig tot zwaar. De symptomen zorgen voor beperkingen in de sociale- of werkomgeving of in het algeheel functioneren en/of is er sprake van een lijdensdruk.

 

Waar is Team Keizer van betekenis?
Wanneer er bij Team Keizer een cliënt wordt aangemeld met een depressie, wordt er eerst gekeken naar de onderliggende oorzaak. Vaak is dit al vastgesteld door een huisarts of behandelaar. Oorzaken kunnen zijn: genetische bepaling, ingrijpende gebeurtenissen, nare ervaringen in de jeugd, psychische factoren of lichamelijke factoren (zoals een schildklierziekte). Afhankelijk van de oorzaak wordt de begeleiding ingezet. Binnen Team Keizer is het vooral belangrijk om er te zijn voor onze cliënten. Hoe zwaar iemand het ook heeft, hoe vaak iemand ons ook wegstuurt, hoe afwisselend zijn of haar stemming ook is, wij zijn er en we blijven komen. Op deze manier ontstaat er een vertrouwensband en vanuit hier gaan we verder werken aan stressvermindering, zelfwaardering en communicatie. Dit kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld met behulp van de piekercirkel of dialectische gesprekken. Wanneer een cliënt in behandeling is voor depressie of dit nodig heeft, kan Team Keizer hierin ook ondersteuning bieden.

Eetstoornis

Eetstoornis

Een eetstoornis is een psychische aandoening die zich kenmerkt door verstoord eetgedrag. Er zijn …

Eigenwaarde

Eigenwaarde

Eigenwaarde (ook zelfwaarde), zelfrespect of eigendunk zijn woorden die veel gebruikt wordt. Het is …